Bactakleen Magyarország

Amit nem biztos hogy tud, vagy egyáltalán tudni akar a vegyszerekről!

Közelmúltban, amikor a világ pandémiával, megfázással és influenzával küzdött, valószínűleg mindenki nagyobb gondossággal és gyakrabban fordult a kézmosáshoz. Megfigyelhettük, hogy az óvodákban, iskolákban és munkahelyeken gyakrabban történik fertőtlenítés, hogy csökkentsék a betegségek terjedését a gyerekek és a munkatársak között, mégis a betegségek továbbra is gyorsan terjedtek.

Ennek több oka is van. Egyik ilyen például az, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy a takarítás egyben hatékony fertőtlenítést is jelent. Azonban sok hagyományos tisztító- és fertőtlenítőszert csak a baktériumok ellen hatásosak, a vírusokat nem pusztítják el. Sokan választják környezetbarát megoldásként az ammónia alapú tisztító- és fertőtlenítőszereket, de azok nem képesek elpusztítani például a Staphylococcus aureus nevű gyakori gennykeltő baktériumot, amely jelentős szerepet játszik a kórházi járványokban is.

Említhetjük továbbá az alkohol alapú tisztító- és fertőtlenítőszereket. Bár az erős alkohol valóban hatékony fertőtlenítőszer, kevesen tudják, hogy például a 40%-os alkoholnak akár 10 percig tartó érintkezésre van szüksége, hogy baktericid hatást fejtsen ki. Habár ezekkel a szerekkel hatékonyan távolíthatjuk el a szennyeződéseket és a port, ha nem biztosítjuk megfelelő időt az érintkezéshez a felülettel, baktériumokat és vírusokat hagyunk hátra a megtisztított felületeken.

Vegyük szemügyre az egyre népszerűbb antibakteriális hatású szappanokat. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nemrégiben átvizsgálta a leggyakrabban használt összetevőket. Az aktív hatóanyagok biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálták. A tesztek nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy az antibakteriális szappanok hatékonyabbak lennének a betegségek és fertőzések terjedésének megelőzésében, mint a hagyományos szappanok. Dr. Janet Woodcock szerint: „A fogyasztók azt gondolhatják, hogy az antibakteriális mosakodók hatékonyabbak a baktériumok terjedésének megakadályozásában, de nincs tudományos bizonyíték arra, hogy jobbak lennének, mint a sima szappan és víz”.

Az Amerikai Egyesült Államokban az UC Davis egy tanulmányt végzett, amelyben azt vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak a hagyományos tisztítóeszközök (törlőkendők, felmosók, portörlők). A tanulmány eredményei szerint legfeljebb 30%-kal tudták csökkenteni a baktériumok és vírusok számát.

Egy hasonló tanulmányt a Carlin végzett, amely az akut betegeket ellátó kórházi rendelőket vizsgálta, ahol kifejezetten hatékony tisztító- és fertőtlenítő szereket használtak, de hagyományos törlőkendőket alkalmaztak. Még ott is csak átlagosan a kórokozók 49%-át sikerült elpusztítani. Ajánlott a mikroszálas prémium eszközök használata, amelyek javítják a hagyományos tisztítás és fertőtlenítés hatékonyságát, ugyanakkor nagy figyelmet igényelnek a tisztításuk során, ha meg akarjuk őrizni hatékonyságukat, ráadásul sok káros műanyagot juttatnak a környezetbe, hiszen ezekből készülnek.

Adódik tehát a kérdés: Mitől lesz valóban hatékony a fertőtlenítés?