Higiéniai Alapfogalmak - Mi a különbség a vírusok és a baktériumok között?

2023.04.18

A baktériumok többsejtű vagy egysejtű, prokarióta organizmusok, amelyek körülbelül 3,5 milliárd évvel keletkeztek. Ezek a sejtek különféle formákban, méretben és funkciókban léteznek, és különféle környezetekben élhetnek, például talajban, vízben, élelmiszerekben, élő organizmusokban, vagy szinte bármely felületen.

A baktériumok önálló, sejtes organizmusok, amelyek saját anyagcseréjüket végzik, és képesek önmaguk szaporítására. A baktériumok rendelkeznek egy sejtfallal, amely védi a sejtet és számos kémiai anyagot termelnek, amelyek előnyösek vagy hátrányosak lehetnek az emberi test számára.

A baktériumok lehetnek hasznosak vagy károsak. Hasznosak lehetnek azok amelyek segítenek az emésztőrendszerben, előállítanak olyan ételeket, mint a joghurt vagy a savanyúságok, a talaj biológiai minőségének javításában és más ipari folyamatokban, de egyes baktériumok okozhatnak betegségeket. A baktériumok okozhatnak akut vagy krónikus fertőzéseket, amelyek különböző tünetekkel járnak, például lázzal, gyulladással, fájdalommal, hasmenéssel stb.

Vírus

Baktérium


Méret


Nanométer

Mikrométer


Felépítés


Gazdasejt nélkül életképtelen, csak információt tartalmaz (DNS, RNS)

Önálló életre képes sejt


Típus


Minden esetben élősködő

Lehet semleges, vagy jótékony hatású is


Szaporodás


A gazdasejtet átprogramozza, annak biokémiai folyamat használja a szaporodásra

Önálló szaporodásra képes sajt


Ellene való védekezés


Higiénia és egyes típusok elleni védőoltás

Higiénia


Fertőzöttség esetén terápia


Antivirális szerek (számuk elenyésző)

Megfelelő antibiotikum

A vírusok és baktériumok két különböző típusú mikroorganizmusok, amelyek különböző módon működnek és hatnak az élőlényekre. A baktériumok és vírusok közötti különbségek rendkívül fontosak a kórokozók terjedése, a fertőzések megelőzése és kezelése szempontjából egyaránt. Az egyik legfontosabb különbség a két típus között, hogy a baktériumok önálló, sejtes organizmusok, míg a vírusok csak más sejtekben szaporodnak.

A baktériumok és vírusok kezelése is különbözik. A baktériumok által okozott fertőzések kezelése általában antibiotikumokkal történik, amelyek hatékonyak a baktériumok ellen. Az antibiotikumok azonban csak a baktériumokra hatnak, és nem hatékonyak a vírusok ellen. A vírusok okozta betegségek kezelése általában tüneti kezelés, amely magában foglalja a lázcsillapítást

A vírusok nem tekinthetők élő organizmusoknak, mivel nem rendelkeznek saját sejtfallal, anyagcserével és csak más sejtekben képesek szaporodni. A vírusok azonban képesek behatolni a sejtekbe és átprogramozni azokat, hogy saját magukat szaporítsák, csak akkor tudnak életben maradni, ha felhasználják más sejtek erőforrásait, amelyekre szükségük van a szaporodáshoz. Sokkal kisebb méretűek, mint a baktériumok és a sejtek.

A vírusok képesek fertőzni a sejteket, beleértve az emberi sejteket is, és számos betegséget okozhatnak, például az influenzát, a herpeszt, a hepatitiszt és még sok más vírusos fertőzést.

A vírusok szerkezete általában a fehérjékből, nukleinsavakból és lipidekből álló külső héjból áll, amely védelmet nyújt a vírus genetikai anyagának, a DNS-nek vagy az RNS-nek.


Címkék: