Bactakleen Magyarország

Klasszikus fertőtlenítés és Modern fertőtlenítés összehasonlítása

Mi az ami miatt a vegyszerhasználat csökkentése vagy inkább lehetőség szerinti minimalizálása égetően fontos probléma?

 

Mi az ami miatt a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) 2023-ban  kampányt indított az úgynevezett „ZÖLD TAKARÍTÁS” felé elmozdulás érdekében?

 

Segítségképpen néhány fontos, egyúttal ijesztő információ a vegyszerekről.

 

Az EUROBAROMETER 2002-ben feltett kérdésére, miszerint mely környezeti hatások ártanak egészségünknek, az európai polgárok válasza egyértelmű volt: a radioaktív sugárzás és a különféle vegyi anyagok. Egy 2003-as felmérés szerint a lakosság 93 százaléka véli úgy Európában, hogy a vegyi anyagok hatással vannak az egészségünkre. A félelmeknek sajnos van alapjuk, hisz az Európai Unióban, így hazánkban is jelen lévő több mint százezer féle, ember által előállított vegyi anyag döntő többségéről nem tudjuk, hogy miként hatnak az egészségünkre. Egy uniós vizsgálat szerint még a tömeges mennyiségben használt kémiai anyagok 80 százalék-áról sem tudjuk, hogy az emberekre nézve rákkeltő hatásúak-e, illetve okoznak-e károsodást a nemzőképességben vagy az utódainkban. A vegyszerek 85 százalék-áról nem tudjuk, hogy felhalmozódnak-e a természetben vagy a táplálkozási láncban, és 70 százalékukról nem ismert, hogy miként bomlanak le a környezetben. Szervezetünk nap mint nap tízezernyi mesterséges vegyülettel érintkezik. A vegyi anyagok gyakorlatilag életünk minden pontján körülvesznek minket, hisz nem csak a hagyományos háztartási tisztítószerek, de a kozmetikumok, a műanyagok, a gyógyszerek, a festékek, a növényvédőszerek valamint az állatok takarmányának, egy jó része is a szintetikus vegyipar terméke. Mesterséges vegyi anyagok vannak a bútorokban, a ruhákban, a műszaki cikkekben és sajnos az élelmiszerekben, üditő italokban is. Csak az E-számmal jelölt adalékanyagokból évente több kilogrammot fogyasztunk.

 

A vegyi anyagok már bekerültek a Föld ökorendszerébe, ezért manapság kevés olyan élőlény van a Földön, amely ne lenne kitéve a vegyszerek hatásainak. Meglepő módon a sarkvidéki állatok testében is nagy mennyiségben találhatók meg az iparban használatos vegyszerek. A vegyi anyagok egészségügyi hatásairól még közel sem áll elegendő információ rendelkezésre, Kutatások szerint egy európai ember véréből körülbelül 300, mesterséges vegyi anyag mutatható ki, például égésgátló anyagok, növényvédő szerek és a műanyagok lágyítószerei is, azaz szervezetünkben egy teljesen követhetetlen, hatásaiban kiszámíthatatlan vegyi koktél van. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) felmérése szerint az összes munkahelyi megbetegedés legalább 18-30 százalékáért a vegyi anyagok a felelősek. Magyarországon évente 30-35 ezer ember hal meg daganatos megbetegedésben.

 

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség tanulmánya szerint az elmúlt két évtizedben a rákban megbetegedett gyerekek száma évente egy százalékkal, a serdülőké pedig másfél százalékkal nőtt. A rákkeltő anyagok mellett számos ideg-, immun- és hormonrendszer-károsító, továbbá géneket és a szaporodási képességet veszélyeztető anyag is forgalomban van. Az allergia a fejlett világban népbetegség, hazánkban a lakosság legalább egynegyede érintett. A vegyi anyagok elterjedésével és a légszennyezés növekedésével párhuzamosan nőtt az allergiás megbetegedések száma is. A mindennapi életben a kozmetikumokban, a tisztítószerekben, az élelmiszerekben megszámlálhatatlan olyan vegyi anyaggal érintkezünk, melyek önmagukban is allergiás reakciót váltanak ki az arra érzékeny emberekből, de sok anyag kölcsönhatásban járul hozzá az allergiás megbetegedés kialakulásához. Immunrendszerünk nem tud mit kezdeni a korábban sosem létezett vegyületek tízezreivel. A pollen- és egyéb allergiás megbetegedések jó részének oka, az ésszerűtlen vegyszerhasználat, ezért az allergia elleni küzdelemben, a parlagfű-irtás mellett legalább akkora hangsúlyt kell helyezni a megbetegedések megelőzésére. A kemikáliák fokozott kockázatot jelentenek a védtelen embriókra és a gyermekekre. Különösen azok az anyagok veszélyesek, melyek hormonként hatnak, károsítják a szaporítószervek működését vagy fejlődési rendellenességet okoznak. A gyerekek mellett a nőket veszélyeztetik fokozottabban a vegyi anyagok, hiszen ők érintkeznek gyakrabban a háztartási vegyi anyagokkal és a kozmetikumokkal. Az anyákban található vegyi anyagok egy része, akár az ötöde is átjut a méhben fejlődő gyermekbe, majd később az anyatejbe is bekerül. Amerikai vizsgálatok során összesen 287 mesterséges vegyi anyagot tudtak a köldökzsinorvérben azonosítani. Számtalan, korábban ártalmatlannak hitt anyagról derült ki, hogy hosszú távon egészségkárosító hatása van. A veszélyes kemikáliákat egészségkárosító hatásuk bizonyítása után túlzottan hosszú idő után vonják ki a forgalomból. Ajánlatos tehát, ha minél többet megtudunk a vegyi anyagokról és ezek közül a mindennapok során igyekszünk kerülni a veszélyesekkel való érintkezést. A különféle tisztítószerek közös jellemzője, hogy irritálják a bőrt, a szemet, és veszélyesek az egészségre, egyesek közülük túlzottan savasak, vagy lúgosak. E termékekhez gyakran illatosító anyagokat adagolnak, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelentenek. 

 

Forrás: KEOP és a Sigrid Rausing Trust (UK) támogatásával készült a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Levegő Munkacsoport Hétköznapi Mérgeink című kiadványa