Klasszikus fertőtlenítés és Modern fertőtlenítés összehasonlítása

2023.10.13

Klasszikus fertőtlenítés

A fertőtlenítés hosszú idő óta része mindennapjainknak. Legtöbb helyen jellemzően hagyományosan összekapcsolják a takarítással, például otthon vagy kisebb vendéglátóhelyeken.

Amerikában a UC Davis végzett egy tanulmányt, ahol azt vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak a hagyományos eszközökkel (törlőkendők, felmosók, portörlők) végzett takarítások. A tanulmány során kiderült, hogy legfeljebb 30%-kal voltak képesek a baktériumok és vírusok számát csökkenteni.

A másik módszer, amikor külön fázisban fertőtlenítenek, takarítást követően, azt kiegészítve, különböző módszerekkel.

Például irodaházakban , gyermekintézményekben vagy nagyforgalmú helyeken, (főleg a pandémiát követően) általában jobban odafigyelnek a fertőtlenítés fontosságára. Meg takarítják a felületeket, ezt követően pedig különösen az érintési felületek fertőtlenítésére helyezik a hangsúlyt. Sajnálatos módon azonban gyakran használnak olcsó és káros hatóanyagokat, nem feltétlenül betartva a behatási időket, és csak a fizikailag elérhető felületeket kezelik. Azután az ajtóra függesztett papíron rögzítik a fertőtlenítés időpontját, és így tekintik befejezettnek az adott helyiség hatékony fertőtlenítését. Ez egy alaposabb módja a higiénikus környezet kialakításának, de hatékonysága messze nem felel meg az elvárásoknak.


Mitől lesz igazán hatékony a fertőtlenítés? Attól , ha adott helyen a fizikai takarítást követően, a teljes légtér kezelése után, minél több felületet elérve, a különböző felületek egyikét sem károsító, egészségünkre ártalmatlan (lehetőleg teljes mértékben lebomló), gombák, baktériumok és vírusok ellen is hatásos hatóanyaggal, a behatási időt betartva fertőtlenítünk.

Vegyünk alapul egy képzeletbeli zsúfolt szállodát. El tudja képzelni hogy minden vendégváltásnál, a takarító személyzet távozása után aki hagyományos módszerekkel dolgozik, minden cm2 tiszta, illatos és kórokozómentes? Legyen szó szőnyegről, nehézkárpitról, távirányítóról, a széfnyitóról, klímaberendezésekről vagy a szekrények belsejéről? Nem, valljuk be, ez a klasszikus módszerekkel megoldhatatlan.


Modern fertőtlenítés

Az innovatív fertőtlenítés jellemzője a hatékonyság, alaposság, rövid behatási és hosszú hatóidő, és a környezettudatosság.

Mi is az a BEHATÁSI IDŐ? Az az időintervallum amennyi idő szükséges ahhoz hogy a felhasznált anyag kifejtse elvárt fertőtlenítő hatását. Általában 1-60 perc.

Mi is az a HATÓIDŐ? Az az időintervallum ami alatt az alkalmazott módszer további védelmet nyújt a bekerülő baktériumok, gombák és vírusok ellen a fertőtlenítést követően.

Ez 5 perctől 12 hónapig terjed.

Az utóbbi időben az innovatív fertőtlenítés piacán olyan komplex megoldást nyújtó megoldások jelentek meg, mint pl. az ultraibolya fény, a hidroxil generátorok, ózon generátorok, a thermo köd – vagy a hidegköd képzéses és az elektrosztatikus eljárások.


Legyünk alaposak és körültekintőek a megfelelő módszer kiválasztásánál.

A Bactakleen thermo ködös eljárása maradéktalanul megfelel az innovatív fertőtlenítőkkel szemben támasztott elvárásoknak. Fizikai tulajdonságainak köszönhetően közel 100% hatékonyság, 5-10 perc behatási idő, minimum 8 hét hatóidő, mindez vegyszermentes 100%-ban természetes környezetbarát anyagokkal.