Bactakleen Magyarország

A közismerten antibiotikum rezisztens MRSA baktérium, csatát vesztett a Bactakleennel szemben.

Az MRSA-fertőzést egy Staphylococcus aureus nevű, antibiotikumnak ellenálló baktérium terjedése okozza. Noha ezt az egészséges emberek is hordozhatják, a legtöbbször a kórházi fertőzések kapcsán lehet róla hallani, mivel a legyengült immunrendszerű betegeknél a fertőzés kimenetele akár halálos is lehet. Különösen veszélyes az idős legyengült szervezetre. Ezért jelent hatalmas problémát az idősotthonokban.

Az MRSA az egyik legveszélyesebb kórokozó Európában, így Magyarországon is. Vannak országok, ahol több fertőzést, illetve gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz, mint bármely más fertőző betegség együttvéve. Egyes becslések szerint a kapcsolódó globális egészségügyi költségek elérik az évi 5 milliárd dollárt – írják a beszámolóban, hozzátéve, hogy a jelenlegi piacon lévő és fejlesztés alatt álló antibiotikumok nem kínálnak kielégítő megoldást, mivel az MRSA rendkívül gyorsan alkalmazkodik az új antibiotikumokhoz.

A gyakran és indokolatlanul alkalmazott antibiotikumok komoly kihívás elé állítják az egészségügyet. Olyan, többféle antibiotikummal szemben ellenálló, multirezisztens baktériumok terjedtek el, amelyek számos halálesetért felelősek világszerte. A bakteriális fertőzések kialakulásának gócpontjai a kórházak és az egészségügyi intézmények, ezekben jelentős az antibiotikum-használat, és a betegek között is könnyen képesek terjedni a kórokozók – írják a beszámolóban.

Az összegzés szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ felmérése alapján 2017-ben Európában a multirezisztens kórokozók az intenzív osztályokra kerülő betegek 8,3 százalékánál okoztak tüdőgyulladást, illetve véráram- vagy húgyúti fertőzéseket. A kezelés elhúzódása miatti többletköltségeken túl ezek a fertőzések nagyon gyakran a betegek halálával végződnek – a WHO 2019-es adatai szerint ez évente 700 ezer halálesetet jelent.

Becslések szerint ez a szám a jövőben olyan mértékben növekedhet, hogy 2050-re a rákos megbetegedéseknél is több halálos áldozatot követelhetnek a rezisztens fertőzések. A rezisztencia problémája Magyarországot is érinti. A hazai kórházakban a leggyakoribb az Acinetobacter baumannii, a Klebsiella pneumoniae, a Pseudomonas aeruginosa, valamint az MRSA általi fertőzés, amely a rezisztens szuperbaktériumok közismert példája.

Sok esetben nem ejtünk igazán szót a betegségek megelőzéséről. Az MRSA-fertőzés esetén azonban, a már leírtak alapján sejthető, hogy milyen sokat tehetünk megelőző intézkedésekkel.

A 2021 szeptember havi Kermi állásfoglalás szerint:

Az UltraMist Solution elnevezésű termék baktericid hatása a Staphylococcus aureus subsp. aureus MRSA mikroorganizmusra megfelelő.